Pagini

duminică, 26 mai 2013

Cornuri din foietaj cu crema de vanilie

Ingrediente (pentru 8-10 portii):


aluat foietaj 500 gr
lapte integral 750 ml
4 oua
zahar tos 200 gr
faina 30 gr
praf budinca de vanilie 55 gr
pastaie de vanilie 1 bucata
unt 40 gr
un praf de sare

Pentru cornurile din foietaj:topiti 20 gr unt la microunde.Cu o pensula ungeti cu unt formele.Luati foaia de aluat si intindeti-o la circa 4 mm grosime.Taiati in fasii de 1 cm latime.Incepeti sa infasurati fasia de aluat pe o forma,de la varf spre baza,avand grija ca straturile sa se suprapuna usor.






Cand ati terminat de infasurat aluatul,asezati formele pe platouri,acoperiti-le cu un prosop umed si bagati-le in frigider pentru cel putin 30 de minute (aluatul de foietaj trebuie sa fie rece cand il bagam in cuptor,si nu trebuie sa fie uscat pentru a se umfla cum trebuie).Incingeti cuptorul la 220 grade C.

Crema:

Puneti 700 ml de lapte intr-o oala,pe foc mic,impreuna cu pastaia de vanilie,taiata in doua pe lungime si cu semintele scoase.Cand laptele ajunge aproape de temperatura de fierbere,opriti focul.
Puneti ouale intr-un castron,impreuna cu praful de sare si 170gr de zahar tos.Mixati la turatie maxima pana cand se topeste zaharul si optineti ca o spuma.Adaugati faina si praful de budinca.Omogenizati,scoateti pastaia de vanilie din lapte,incorporati treptat laptele cald in spuma de oua si zahar.Puneti compozitia inapoi in oala.Pe foc mic si amestecand continuu cu un tel,lasati pana cand crema se ingroasa si ajunge la temperatura de fierbere.Opriti focul si inglobati restul de unt (20gr).Lasati crema sa se raceasca.

Scoateti cornurile din frigider,asezati-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt,ungeti-le cu lapte  (cu o pensula) si presarati peste ele cu zaharul tos ramas.Coaceti-le circa 20 de minute sau pana cand foietajul,frumos umflat,a prins un pic de culoare.Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca total inainte de a le scoate de pe forme.Umpleti-le cu crema de vanilie si serviti-le.

                                                         POFTA BUNA!!

duminică, 28 aprilie 2013

Tort de biscuiti 2

500 gr biscuiti
500 ml lapte
80 gr amidon
2 oua
2 linguri faina
50 gr zahar
100 gr ciocolata
esenta de rom
1 lingura cacao
2 plicuri zahar vanilat

Pentru decor :crema de ciocolata,ciocolata decor

Mod de preparare:
     Intr-o cratita se pune laptele la fiert (300 ml).Intr-un bol punem amidonul,faina,cacao,zahar,zahar vanilat,2 oua,restul de lapte si amestecam bine.Cand laptele a inceput sa fiarba,se adauga compozitia obtinuta si amestecam continuu.Se adauga apoi untul si ciocolata si amestecam pana obtinem o compozitie uniforma.
    Se lasa sa se raceasca,apoi se adauga esenta de rom si se amesteca.
   Crema se imparte astfel incat sa ne ramana si pentru imbracarea tortului.
Biscuitii se impart in 4 parti.Pe un platou se pun biscuitii,un strat ,se adauga crema si intindem uniform.Operatiunea se repeta astfel incat sa obtinem 4 straturi de biscuiti si 3 de crema.Tortul obtinut se unge cu crema un strat subtire si se decoreaza cu ciocolata rasa sau ciocolata decor.Se introduce la rece pentru minim 3 ore,de preferat lasat de seara pana dimineata la rece.









Tort de biscuiti 1

Blat:       400 gr biscuiti

Crema: 500 ml lapte
                   50 gr unt
                    4 oua
                    1 zahar vanilat
                   4 linguri amidon
                  180 gr zahar

     Separam albusurile de galbenusuri.Batem albusurile cu un praf de sare apoi le bagam in frigider pana facem crema.
     Intr-un  castron punem galbenusurile pe le amestecam cu amidonul si cu 150 ml lapte pana se dizolva bine amidonul.Cealalta parte de lapte o amestecam cu zaharul si o punem la foc mic pana da in fiert.Dupa ce a fiert laptele il turnam cate putin peste galbenusuri ,amestecand continuu.
     Turnam compozitia inapoi in cratita si punem pe foc mic pana cand incepe sa se ingroase..Dam cratita deoparte si incorporam untulsi albusurile spuma,in trei etape ,cu ajutorul unui tel.
      Punem inapoi pe foc si mai fierbem doua minute,amestecand ca sa nu se lipeasca.
      Se inmoaie biscuiti in lapte  cate o secunda si ii asezam pe platou,apoi strat de crema,strat de biscuiti,crema,biscuiti,crema...







marți, 22 ianuarie 2013

Sarmale in foi de varza acra

Ingrediente:

1 kg carne tocata de porc ( sau mista)
110 grame orez
3 frunze de dafin
2 cepe
doua linguri de untura de porc(daca aveti)
bulion/pasta de tomate 100 grame
varza acra
piper
sare(o lingura)

Preparare:

Se alege carne mai grasa de porc (pulpa, costita, ceafa) si se trece o data prin masina de tocat. Alta varianta este sa se toace atat carne de porc cat si carne de vita, in cantitati egale. Carnea tocata se amesteca cu orezul curatat si spalat in cateva ape, ceapa taiata cubulete foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin taiate marunt si 100 ml de apa. E foarte important adaosul de apa in umplutura.

Foile de varza se taie selectandu-se bucatile in care carnea poate sa fie impachetata cu usurinta. In mana stanga se pune foaia de varza, aproape de incheietura mainii se aseaza putina carne si se ruleaza foaia de varza cu mana dreapta. Mana stanga se strange caus pentru a nu lasa sa se desfaca tubul de varza, iar cu degetele de la mana dreapta se preseaza marginile foii de varza spre interior si astfel se formeaza sarmaua.

Sarmalele se fierb in recipiente mari tapetate cu foi de varza, in care se dispun concentric, in straturi succesive in forma de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apa (in asa fel incat sa acopere sarmalele), pasta de tomate si doua linguri de untura. Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic timp de 2 ore.

Optional, dupa ce au fiert doua ore pe aragaz, sarmalele se pot lasa inca 20 minute la cuptorul preincalzit la 180 grade.

Chec rapid

Ingrediente


5oua
1 cana faina
1 cana zahar
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de rom

Mod de preparare


   Separati galbenusurile de albusuri si bateti-le spuma,pa acestea din urma,impreuna cu zaharul.Adaugati galbenusurile si uleiul,apoi amestecand cu mixerul,puneti faina si praful de copt.Puneti 2/3 din compozitie intr-o tava de chec iar ce ramane amestecati cu cacao si esenta de rom.
  Turnati apoi deasupra compozitiei albe din tava si cu o furculita amestecati compozitiile cu o miscare serpuita,o singura data.
  Puneti tava in cuptorul incins si coaceti checul la foc potrivit circa 45 de minute si lasati apoi checul sa se raceasca in cuptor.

  Pofta buna!